Kratki uvod: 15. travnja 2020. godine najavio sam početak radova na portalu Lice Grada. Plan je bio osvježiti portal i približiti vizual portala drugim dvjema podstranicama – stranici Stari Zagreb i ovom blogu. Sama ideja je krenula iz toga što sam na te dvije navedene podstranice napravio redizajn, pa reko, zašto stati. Par dana nakon te inicijalne objave, objavio sam još jednu objavu u sklopu koje sam iznio kratki update cijelog procesa.

Početak radova

Dakle, radovi su počeli 15. travnja, a gotovi su danas – 19. travnja 2020. godine.

S obzirom da oko 70-75% čitatelja portal Lice Grada prati putem njihovih mobitela, već sam neko vrijeme u glavi imao ideju da bi trebao poraditi na izgledu stranice na samim mobilnim uređajima. Prijašnji dizajn je bio ok, ali sam smatrao da to može i mora bolje. Da se razumijemo, nisam ekspert u izradi web stranica, nisam programer, ovisan sam isključivo o templateima za WordPress. Ok, imam malčice naprednije znanje, ali i dalje daleko ograničavajuće od prosječnog mahera u izradi webova. Naravno, cilj je bio i da portal na desktop računalima/laptopima/tabletima također izgleda puno bolje nego do sada.

Tu je postojala još jedna od onih “glavnih” smjernica, a to je pojednostaviti sve. Nemam tu što dodati, jednostavno malo manje toga nabacanog po portalu. Sav fokus mora biti usmjeren prema sadržaju i točka.

Na papir su stavljene stavke koje se moraju zadovoljiti, napisani podsjetnici, to do lista, i posao je krenuo…. (Skoro identično kao grafika dolje)

Fotografija: Pixabay.com

Katedrala, redizajn, Katedrala, redizajn

Dobar dio dana, 16. travnja, proveo sam podno Zagrebačke katedrale čekajući početak skidanja vrha sjevernog tornja, što se, kao što sada znate, nije dogodilo.

Nakon konačne odgode, brzo sam došao doma, sredio fotke, objavio ih, i bacio se na posao redizajna portala. Tu sam večer za laptop sjeo u 19 sati, i nisam dizao glavu sve do 4 sata ujutro. Brzinski sam se bacio u krevet, i nakon tri sata sam već bio na nogama.

U petak, 17. travnja, oko 9-10 sati sam se nacrtao u gradu. I sami sad već znate kako je izgledao taj povijesni dan u kojem je, neto prije 18 sati, uklonjen vrh sjvernog tornja Katedrale. Došao sam doma, objavio fotke, napisao tekst, i opet za – laptop.

Dan poslije, naravno, opet sam se nacrtao u gradu kako bi napravio novu galeriju serijala Neki drugi Zagreb, ali i napravio fotke Katedrale “dan poslije”.

U međuvremenu, između tih terena u gradu, sjedio sam za laptopom i radio brojne korekcije, brainstormao što bi gdje trebalo biti, što nedostaje, što je bolje u odnosu na prošli dizajn, koji su nedostaci ovog dizajna, što bolje izgleda na mobitelu, itd itd…

Najveći problem

Uvijek sam bio perfekcionist, sve MORA izgledati savršeno ili – jednostavno ne smije biti prikazano.

U jednom sam trenutku rekao – više ne. Ponovno u nekim ranojutarnjim satima, rekao sam sam sebi da to više ne ide tako, i da imam novu verziju portala Lice Grada – verziju 5.0. Gotovo je.

Bit će tu još malo promjena, uvjeren sam, tek nekih sitnih korekcija, ali smatram da sam napravio dobar posao kada je u pitanju preglednost portala na mobitelima. Neki će reći da ništa ne valja, neki će reći da je savršeno, neki će reći da je “onako”. Ja kažem da je jako dobro, i kada uzmem u obzir činjenicu da sam perfekcionist – moram priznati da sam jako zadovoljan odrađenim poslom i rezultatom.

Napravio sam ogroman posao u svega dva dana, paralelno s iščekivanjem velikih radova na Katedrali, i smatram da – dok još napravim neke minimalne korekcije – napokon dolazi vrijeme kada se mogu više posvetiti kreiranju sadržaja – novim tekstovima, fotografijama, pričama, fotoreportažama… Svemu onome što volim i zbog čega postoji cijela platforma Lice Grada.

Fotografija: Pixabay.com

Osim redizajna, uveo sam i neke novitete u kreiranje sadržaja, osmislio sam neke nove rubrike, potencijalno i serijale, no o tome ću više o budućnosti, idemo korak po korak..

Svakako su zadnji dani bili iznimno naporni, fizički, a najviše psihički. No, volim ovaj posao, i ne bi to mijenjao nizašto.

Što donosi budućnost?

S početkom srpnja započet će osma sezona platforme Lice Grada, i da – imam ideja i za period prije, i za period poslije, no nikada nisam otkrivao planove i ideje pa će i sada ostati tako.

Imao sam još nekih zamisli za podijeliti, ali mozak mi je ravno na 8%, pa vam prepuštam da uživate u karanteni čitajući, naravno, portal Lice Grada.

Ivan

P.S. – Rekao sam da objava redovitih članaka kreće od ponedjeljka, no krenuo sam već od jučer, 18. travnja 2020. godine. Svakako bacite oko na zadnje objave.